poniedziałek, 30 grudnia 2013

Półkruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej





  • 60 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 20 dag masła/margaryny
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania pasztecików
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu oraz pieprz mielony
  • ostra i słodka papryka mielona
Na początku zajmujemy się przygotowaniem farszu, można go przygotować nawet dzień wcześniej.
Grzyby moczymy w wodzie, aż zmiękną i siekamy drobno.
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 1-1,5 godziny, zależy to od stopnia twardości kapusty i tego, jak bardzo jest kwaśna. Po odcedzeniu i wystudzeniu, kroimy ją drobno.
Siekamy cebule i podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby i przyprawy. Dusimy tak długo aż kapusta będzie miękka, ciemniejsza i nabierze odpowiedniego smaku. W czasie duszenia podlewamy wodą, by się nie przypaliła. Na koniec dorzucamy żurawinę.

Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i schładzamy w lodówce do 1 godziny. Następnie odrywamy kawałki, wałkujemy podłużne placki o szerokości ok 13 cm. Wzdłuż długiej krawędzi układamy farsz, zawijamy całość ciasno w rulon i kroimy w 3-4 cm kawałki. Układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, możemy posypać gruboziarnistą solą, makiem lub kminkiem. 
Pieczemy 15-20 min aż się zezłocą.




niedziela, 29 grudnia 2013

Ciasteczka z płatkami owsianymi i bakaliami




  • 1 szklanka* mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki nasion dyni i słonecznika (można zastąpić siekanymi orzechami włoskimi)
  • garść siemienia lnianego
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru
*uwaga: tym razem używałam szklanki o pojemności 300 ml

Suche składniki (oprócz cukru) mieszamy razem w dużej misce.
Masło ucieramy z cukrem, na koniec dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Masę maślaną dodajemy do mąki i mieszamy ręcznie. Jeśli ciasto jest za suche można podlać odrobiną wody lub mleka; jednak po chwili zgniatania składniki powinny ładnie się połączyć. 
Kulę ciasta odstawiamy na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, odrobinę spłaszczając widelcem. Pieczemy 15-20 minut w 170 st. C aż ciasteczka się zezłocą.
Z podanych składników wychodzi ok 30 ciasteczek. 



czwartek, 19 grudnia 2013

Tarta z żurawiną i białą czekoladą


  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 400 g suszonej żurawiny (można zastąpić świeżą)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody
papier do pieczenia i suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego
forma do tarty o średnicy 23 cm

Suszoną żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy na godzinkę by zmiękła.
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 st. C.
Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, ew. folię aluminiową, wsypujemy nasiona i pieczemy 15 min., tylko tyle by lekko stwardniało i zachowało kształt. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy i zdejmujemy papier z nasionami.
W tym czasie żurawinę i cynamon przekładamy do rondelka i gotujemy, mieszając i podlewając co jakiś czas wodą. Może to zająć nawet do godziny czasu w przypadku żurawiny suszonej. 
Nie dodawałam do nadzienia cukru, gdyż kwaskowate owoce dobrze współgrają ze słodką czekoladą. 
Mąkę ziemniaczaną zalewamy wodą, ok 100 ml i mieszamy dokładnie. 
Kiedy żurawina się rozgotuje, zdejmujemy z ognia, wlewamy mąkę z wodą i mieszamy dokładnie. W przypadku dodania suchej mąki ryzykujemy grudki, które może być ciężko rozdrobnić.
Żurawinę przekładamy na ciasto i pieczemy jeszcze ok 20 minut. Studzimy.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, nie gotujemy! Wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy żelatynę i mieszamy dokładnie. Przestudzoną masą smarujemy wierzch ciasta i wkładamy na kilka godzin do lodówki.



piątek, 13 grudnia 2013

Tarta orzechowo-czekoladowa


Spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 3 czekolady mleczne
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
folia aluminiowa + sucha fasola/groch

Masło rozcieramy z mąką, cukrem i solą na drobne okruchy. Dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto wałkujemy cienko, nawijamy na wałek i delikatnie wykładamy na natłuszczoną formę do tarty. Wstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie formę z ciastem wykładamy folią aluminiową, wypełniamy fasolą i pieczemy w temp. 180 st. C 25 minut. Następnie usuwamy nasiona i folię i dopiekamy jeszcze 5-10 minut aż ciasto się zarumieni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli w rondelku nad garnkiem z gotującą wodą. W misce ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z płynną czekoladą i mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy całość. Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystudzony spód.