piątek, 29 listopada 2013

Pierniki brukowce z powidłami śliwkowymi





Aromatyczne i mięciutkie pierniki ze śliwkowym nadzieniem. Upiekłam już cztery porcje, a to jeszcze nie koniec, zwłaszcza, że pierwsza blacha znika w oka mgnieniu.
Oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków, ja jednak dodałam więcej mąki żeby pierniki nie przypominały kwadratów tylko kuleczki i zmieniłam trochę kolejność miksowania składników.
Podaję przepis na podwójną porcję, z której wychodzi ok 60 pierniczków.


  • 1 kg mąki pszennej + ok 2/3 szklanki
  • 2 łyżeczki sody
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 200 g miodu
  • 400 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki wody
  • słoik powideł śliwkowych
W misce mieszamy 1 kg mąki i sodę.
Do rondelka wsypujemy 4 łyżki cukru i karmelizujemy, czekamy aż cukier się rozpuści i przybierze złoto-brązową barwę, nie mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy łyżką aż karmel, który pod wpływem wody zastygł, rozpuści się. Następnie dodajemy cukier, miód i przyprawę piernikową, całość mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści odstawiamy masę do wystudzenia.
Zimną masę miodową wlewamy do dużej misy, dodajemy masło i miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki czyli jajka oraz mąkę z sodą. 
Kiedy pierwszy raz piekłam te pierniczki dałam mąki zgodnie z przepisem, ale ciasto było bardzo rzadkie, nie zgęstniało po 1,5 godziny, ciastka ciężko się lepiły (tylko wilgotnymi dłońmi),a w piekarniku rozlały się w kwadraty. Pozostały jednak mięciutkie po wystygnięciu. 
Kolejnym razem postanowiłam dać więcej mąki, jednak nie przesadzić z jej ilością, by pierniki pozostały miękkie. Myślę, że każdy powinien sam wypróbować ile mąki dosypać, zwłaszcza, że może być ona bardziej sucha lub wilgotna. 
Po wsypaniu pełnego kilograma, zaczęłam wyrabiać ciasto dłonią i podsypywać mąką, aby było miękkie, ale wystarczająco plastyczne do lepienia kulek. Odstawiłam je na ok 1,5-2 godziny. Po tym czasie nabierałam dużą łyżką porcje ciasta, formowałam kuleczkę (nieco większy rozmiar od orzecha włoskiego), rozpłaszczałam na placuszek, nakładałam 1/2 łyżeczki powideł, zlepiałam i formowałam kulkę raz jeszcze. 
Pierniczki układamy na blaszce w niewielkich odległościach od siebie, ok 1 cm. i pieczemy 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ciastka pozostały miękkie i wilgotne. Lukier pominęłam, bo nie cieszy się u mnie wielkim powodzeniem.



sobota, 16 listopada 2013

Tartaletki z kapustą i grzybami






Porcja na 6 sztuk

CIASTO:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 ml wody

FARSZ:
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
garść grzybów suszonych
garść suszonej żurawiny
sól
świeżo mielony pieprz
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
kminek
listek laurowy
ziele angielskie, 4-5 ziaren
olej

folia aluminiowa i nasiona grochu/fasoli do pieczenia wstępnego

Farsz można przygotować dzień wcześniej.
Cebulę kroimy drobno.
Grzybki zalewamy ciepłą wodą a jak już zmiękną, kroimy drobniutko.
Kapustę siekamy.
Na średnio rozgrzanym oleju szklimy cebulę i grzybki. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Wrzucamy przyprawy, żurawinę, podlewamy wodą (ew. odrobiną czerwonego wytrawnego wina) i dusimy aż kapusta zmięknie, zmniejszy swoją objętość i pociemnieje.

Zimne masło rozcieramy w dużej misce z mąką aż przybierze wygląd okruchów. Dodajemy sól i podlewamy wodą. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.  Rozwałkowujemy je cienko i wylepiamy foremki. Nie wyrzucamy skrawków ciasta, które nam zostaną. Tarty wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie foremki wykładamy folią, wypełniamy nasionami i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Po kwadransie usuwamy folię a ciasto wypełniamy farszem. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy gwiazdki i układamy na wierzchu. Można posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy kolejne 15 minut.



środa, 6 listopada 2013

Tarta z gruszkami i masą śmietankowo-kajmakową



Kruchy spód

  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody
Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 380 g masy kajmakowej
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • garść płatków migdałowych
Suchy groch/fasola i folia aluminiowa do pieczenia wstępnego

Forma do tarty o średnicy 27 cm

Do przesianej mąki dodajemy zimne, pokrojone masło i rozcieramy je palcami na kruszonkę. Dodajemy sól i wodę, zagniatamy szybko ciasto w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuwamy, wykładamy folią i wsypujemy nasiona.  Spód pieczemy ok 25 minut aż się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy folię z grochem.

Gruszki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plastry. W teflonowym rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wkładamy gruszki. Dusimy je aż zmiękną, uważając by nie rozpadły się podczas mieszania. Po zdjęciu z ognia dolewamy ekstrakt waniliowy i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy dokładnie.

Płatki migdałowe prażymy kilka minut na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Uważamy bo szybko się przypalają.

Na wystudzony kruchy spód wykładamy gruszki, następnie masę śmietankową, wierzch posypujemy migdałami.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce by masa stężała.


sobota, 2 listopada 2013

Pomidorowy pęczak






  • 1 szklanka pęczaku tj. 250 ml
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu, najlepiej z kostki eko, ew. czystej wody
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • majeranek
  • oliwa
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy kaszę i trzymamy na ogniu kilka minut. Wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy aż płyn wyparuje i tak postępujemy z kolejnymi szklankami.
Kasza zwiększy objętość i zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy całość jeszcze kilka minut aż sos zredukuje swoją objętość.
Na podstawie przepisu z dziendobry.tvn.