czwartek, 24 października 2013

Ciasto kawowe




Oryginalny przepis na to ciasto pochodzi z książki "Prosto i presto" Anny Lucci. Musiałam tylko nieco uściślić proporcje składników bo przepis podawał je w sposób dość enigmatyczny, np. pół szklanki, 2 filiżanki, pół opakowania, bez wskazania ilości mililitrów czy gramów. Tak więc trochę na wyczucie, trochę w ciemno; do tego kakao, którego w przepisie nie było. 
Pierwotnie zaparzyłam kawę z dwóch łyżeczek, ale było to mało, by dało się wyczuć w cieście aromat kawy, proponuję więc zaparzyć mocniejszą z 3-4 łyżeczek.
Ciasto bardzo ładnie wyrasta, jest puszyste, lekkie i nie opada po wystudzeniu. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie, dlatego po upieczeniu można je "uzupełnić" cukrem pudrem lub/i bitą śmietaną. Świetnie nadaje się jako blaty do zrobienia tortu.
Używałam szklanki o pojemności 200 ml.
  • 3 jajka
  • 350 ml cukru
  • 200 ml mocnej kawy
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 400 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem na jasny krem. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności - woda, olej, kawa, mąka, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie i lekkie. Przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy 24 cm. 
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 minut do "suchego patyczka". Staramy się nie otwierać piekarnika za często żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku żeby stygło powoli.



niedziela, 20 października 2013

Pizza MM



Danie z jadłospisu diety Montignac.
Pizza tzw. "węglowa", czyli taka, która wyklucza ze składników wszelkie tłuszcze jak ser czy mięso. Bardzo smaczna pomimo:)
Szczęśliwcy, którzy na takie "niuanse" nie muszą zwracać uwagi, mogą ja wzbogacić ulubionymi składnikami.

Ciasto:

2,5 szkl. mąki orkiszowej lub innej pp
1 szkl. mleka 1,5%
25 g drożdży
łyżka fruktozy
szczypta soli
oliwa


Składniki "na oko":

koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce
musztarda dijon
cebula
pieczarki
czosnek
por
papryka
przyprawy dowolne: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia itp.

Podgrzać mleko, zalać drożdże, dodać fruktozę i szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodawać resztę mąki zagniatając elastyczne ciasto. Rozłożyć ciasto na blaszce, posmarować oliwą a następnie pomidorami wymieszanymi z musztardą. Rozkładać resztę składników i przyprawić.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 min.



piątek, 11 października 2013

Racuszki z dynią




Inspiracja do tych racuszków pochodzi z Kwestii Smaku, ja pozmieniałam nieco proporcje składników. Racuszki są przepyszne, puszyste w środku, mają delikatną konsystencję i złoty kolor.
  • ok 200 g upieczonej dyni
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki trzcinowego cukru 
  • olej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mąki pszennej
Dynię piekę przez godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku, aż zrobi się miękka i miąższ będzie można wyjąć ze skórki łyżką. Tym razem dynia mimo godzinnego pieczenia była dość sucha i twarda, dlatego użyłam o wiele więcej jogurtu. Kroiłam ją w kawałki i miksowałam z jogurtem na gładką pulpę. Przelewam do miski i miksuję z pozostałymi składnikami - jajkami, cukrem, mąką, proszkiem i 1-2 łyżkami oleju. Ciasto wyszło mi nieco gęstsze niż na standardowe racuchy. 
Smażę na średnio rozgrzanym oleju na złoto z obu stron, uważając by się nie przypaliły. Z podanych proporcji wyszło mi 12 placuszków, przy założeniu, że na jednego przypada 1 łyżka ciasta.
Podawałam z kwaskowym dżemem z żurawiny i gruszki.

środa, 9 października 2013

Sałatka z cukinii z curry




  • 3 kg cukinii, najlepiej małej i cienkiej jak ogórki
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 kolorowe papryki (ja użyłam tylko czerwonych)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 łyżeczki curry (w oryginale stosuje się kurkumę)
Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, a cukinie szatkujemy razem ze skórką w plastry. W misce mieszamy ocet, cukier, sól, gorczycę i curry. W dużym garnku lub misce mieszamy warzywa i zalewamy marynatą, odstawiamy na 2 godziny. Nie należy martwić się małą ilością płynu, gdyż cukinia puści dużo wody i zalewy wystarczy na wszystkie słoiki.
Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy powstałym płynem, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zagotowania.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 słoików - 3 x 1 l. i 3 x 0,5 l.