czwartek, 27 czerwca 2013

Kruche ciasto z budyniową pianką, truskawkami i wiśniami





Oryginalny przepis na to ciasto pochodzi z Moich Wypieków. Ja zmieniłam trochę proporcje, a maliny zamieniłam na mrożone truskawki i wiśnie.

CIASTO:
  • 200 ml mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
PIANKA:
  • 4 białka
  • 150 ml drobnego cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (u mnie ten z cukrem)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • mrożone truskawki i wiśnie, ok 500 g
Łączymy składniki na ciasto, zagniatamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na ok 30 minut). W oryginalnym przepisie zaleca się mrożenie ciasta i późniejsze ścieranie na tarce, ja zmieniłam trochę wykonanie.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach 24 x 24 cm)i wylepiamy tzw. "większą połową ciasta" :-)
Pieczemy spód ok 25 minut, a następnie studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, po łyżce; następnie, równie powoli, dosypujemy budyń, miksując cały czas. Chodzi nam o to, by proszek zupełnie się rozpuścił i nie potworzyły się grudki. Na końcu dolewamy olej i miksujemy aż masa stanie się jednolita. Pianka będzie gęsta, sztywna i kremowa. Wykładamy ją na zimny spód. Na niej układamy owoce (mrożonych nie rozmrażamy). Na wierzchu układamy strzępki pozostałego ciasta. Ja rwałam je tak, jak to robi się w przypadku np. Pleśniaka.
Całość pieczemy ok 40 minut. w temp. 190 st.C.



poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kolorowa sałatka z makaronem



  • 200 g makaronu muszelki lub kokardki
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała czerwona cebulka
  • garść zielonych oliwek
  • garść listków rukoli
  • posiekana natka pietruszki i bazylia
  • opcjonalnie ser typu feta lub mozarella pokrojony w kostkę
  • oliwa
  • pieprz
Makaron gotujemy i studzimy.
Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski a cebulę w półplasterki.
Wszystkie składniki mieszamy razem, przyprawiamy, na koniec dodajemy ser.


wtorek, 18 czerwca 2013

Szybkie ciasto z owocami


Ucierane ciasto, do którego można użyć dowolnych owoców. Nie opada, nie straszy zakalcem i mogą je jeść mleczni alergicy.
Podaję przepis podstawowy, ciasto na zdjęciu było przygotowywane z porcji x 2,5.
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • dowolne owoce (u mnie ok 700 g truskawek na dużą blachę)
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie, stopniowo, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, na końcu wlewamy olej. Ciasto w trakcie miksowania zrobi się gładkie, kremowe i puszyste. Wylewamy je na blaszkę a na wierzchu układamy owoce, wciskając je odrobinę.
Pieczemy 40-50 min. w średnio nagrzanym piekarniku.


piątek, 14 czerwca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną



  • 1 szklanka kaszy gryczanej (używałam szklanki o pojemności 0,33 l)
  • 3 cebule
  • ulubione zioła, np. majeranek, tymianek, szałwia lub mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 1 jajko
  • odrobina oleju
  • ciepła woda, ok 200 ml
Kaszę gotujemy w podwójnej ilości osolonej wody. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoto. Mieszamy w dużej misce kaszę, cebulkę, przyprawy i zioła.
W drugiej misce mieszamy obie mąki, jajko, olej i wodę i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto. Odkładamy je na chwilę by odpoczęło i przykrywamy ogrzaną miską (polaną gorącą wodą lub ogrzaną nad garnkiem z gotującą się wodą).
Wałkujemy kawałki ciasta cienko, wykrawamy szklanką kółka i lepimy pierogi. Z podanej proporcji wyszło mi 45 pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie.





środa, 5 czerwca 2013

Dżem rabarbarowy z cytryną i imbirem - Hiram skandynawski




Otwarcie przyznaję, że za rabarbarem nie przepadam. Sezon na łodygi rabarbaru jestem w stanie uczcić jednym lub dwoma maślanymi ciastami, ew. półkruchym pleśniakiem, ale to wszystko. Kiedy jednak przeczytałam zachęcający opis na tą konfiturę, postanowiłam koniecznie go wypróbować. Dodatki wydały mi się niezwykle ciekawe, a smak intrygujący.
W opisie przeczytałam, że hiram bardziej przypomina konfiturę, ale ja nazwałam go dżemem, choć też nie wiem czy poprawnie. Przepis znalazłam na blogu Bea w kuchni (Bea jest niezastąpiona jeśli chodzi o przepisy na ciekawe przetwory!), oryginał przepisu pochodzi z Forum CinCin.
Ja podaję przepis ze zmienionymi nieco proporcjami. Zaświadczyć tylko mogę, że jest naprawdę przepyszny. Lekko kwaskowy, orzeźwiający i UWAGA! bardzo słodki, mimo zmniejszonej porcji cukru.
  • 2,5 kg rabarbaru
  • 1,5 kg cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 4 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
Rabarbar myjemy (młodego nie obierałam), kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem i odstawiamy w misce na noc do lodówki.
Na drugi dzień przekładamy całość do garnka i zaczynamy gotować. U mnie trwało to ok. godziny, rabarbar rozpada się bardzo szybko. Zapach gotującego się dżemu jest obłędny. Po godzinie przelewamy gorący dżem do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Z podanej porcji wyszło mi ok 1,8 l. dżemu.