wtorek, 23 kwietnia 2013

Curry z ziemniakami i groszkiem



Przepis podpatrzony na kwestiasmaku
Ja pominęłam szpinak, cukier i sos rybny. Dałam mielony kumin, sos sojowy i ostre czerwone papryczki.


  • 6 małych ziemniaków
  • 300 g mrożonego groszku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ok 10 nasionek kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej
  • sok z 1/2 limonki
Imbir, cebulę, czosnek i 100 ml wody miksujemy w blenderze na pastę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry/półplastry. Papryczki siekamy w paski razem z pestkami.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pastę, kumin i kardamon i smażymy ok 10 minut. Następnie wrzucamy ziemniaki, papryczki, kurkumę, sos sojowy, 250 ml gorącej wody oraz mleko kokosowe. Zostawiamy na małym ogniu aż ziemniaki się ugotują a sos zgęstnieje. Pod koniec wsypujemy groszek i sok z limonki i dusimy jeszcze kilka minut.

środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto z jabłkami Gordona Ramsaya


Pozostając w temacie Gordona....:-)
Dziś Gordon na słodko, choć nie do końca bo ciasto właściwie nie jest zbyt słodkie dlatego dodatek dżemu lub konfitury wydaje się niezbędny. Przepis jest umieszczony na blogu Whiteplate. Ja pominęłam tylko etap wykładania plasterków jabłek na ciasto w trakcie pieczenia, bałam się trochę wszędobylskiego zakalca, o którym czytałam w komentarzach.
  • 6 małych jabłek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g masła
Mus przygotowywałam dzień wcześniej.
Jabłka wkładamy do rondelka razem z cukrem i masłem. Dusimy aż wyparuje woda i owoce się rozpadną. Mamy z nich zrobić mus/puree.
Jabłka, których użyłam (o niezidentyfikowanej nazwie) były dość suche, więc soku było mało, a one rozpadły się szybko, tak, że dało się je rozgnieść łopatką.
  • 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • domowy dżem pomarańczowy do posmarowania wierzchu ciasta (w oryginale morelowy)
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem w kolejności: suche składniki, oliwa, jajko i jabłkowy mus. Mieszałam łopatką (ciasto było nieco suche).
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem małej tortownicy, średnica 21 cm. i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Piekłam je 50 minut i zostawiłam do wystygnięcia w piekarniku, następnie posmarowałam wierzch dżemem.




poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tarta wiosenna



  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 180 ml śmietany 18%
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 garści warzyw mrożonych: fasolka szparagowa, brokuły, ziemniaki
  • mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • czerwony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Natłuszczoną formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika, ok 150 st. C.
W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy warzywa mrożone i marchew. Gotujemy 5-10 minut i odcedzamy. Marchew kroimy w plastry lub paski.
Cebulę kroimy w plastry, chili w drobne paseczki.
Na podpieczony spód wykładamy wszystkie warzywa. 
Jajka mieszamy rózgą ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy na ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.



piątek, 12 kwietnia 2013

Łosoś w pomidorowym sosie, Fish Tenga




  • 2 kawałki łososia
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g po krojonych pomidorów w zalewie (lub świeżych)
  • olej
  • sól
  • pieprz
Czosnek, imbir, papryczki siekamy (ja zostawiłam pestki) i razem z kolendrą wrzucamy do malaksera. Miksujemy na pastę.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pastę i kurkumę. Smażymy chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlewamy 400 ml wody, zagotowujemy. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z pomidorami. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie a sos zgęstnieje. Jeśli sos zgęstnieje, a ziemniaki pozostaną twarde, podlejmy jeszcze wodą.
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na osobnej patelni, w oryginalnym przepisie wskazuje się, by trwało to po 2 minuty na każdej stronie.
Rybę przekładamy do sosu. Jeśli smażyliśmy ją wcześniej, to całość podgrzewamy jeszcze chwilę.

Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya użytego na Whiteplate.

wtorek, 9 kwietnia 2013

Krewetki na ostro po mojemu




  • 25 krewetek gotowanych
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • 1 mała cukinia
  • 2 plastry ananasa, pokrojone w kawałki
  • kolendra, najlepiej świeża, u mnie z braku laku, mielona
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej
  • skórka i sok z 1/2 limonki
Krewetki dokładnie czyścimy, usuwamy pancerzyk, głowę, nóżki i jelito, płuczemy.
Imbir, czosnek i papryczki siekamy w paseczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Mieszamy, uważając by się nie przypaliły. Dodajemy kolendrę mieloną i pastę curry. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i dusimy/smażymy aż się zeszkli. Dodajemy krewetki i krótko smażymy z każdej strony. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sok i skórkę z limonki, ananasa, sól i pieprz do smaku. Mleko trochę odparuje, a na patelni powstanie nam gęsty, pachnący sos. 
Danie można posypać świeżą kolendrą i podawać np. z ryżem basmati(u mnie gotowany z curry).



sobota, 6 kwietnia 2013

Kuleczki z płatków owsianych




  • 0,5 kg zwykłych płatków owsianych
  • 500 g miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • wiórki kokosowe lub sezam
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni lub w piekarniku aż zaczną pachnieć i zrobią się chrupkie.
W rondelku zagotowujemy miód, kakao i cynamon. W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze szczyptę kardamonu, ja pominęłam.
Do miodu wsypujemy płatki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masa stanie się gęstsza i stwardnieje.
Z masy formujemy kuleczki (zwilżonymi dłońmi!) i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub sezamie. Wstawiamy do lodówki aby stężały. Z podanej porcji wyszło mi 21 "trufelków".
Kuleczki można wzbogacać ulubionymi dodatkami; imbirem, zmielonymi orzechami lub skórką pomarańczową.

Na podstawie przepisu Stefanii Korżawskiej z książki "Od depresji do życia"



czwartek, 4 kwietnia 2013

Placuszki z wiśniami


  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 250-300 ml mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • mrożone wiśnie (rozmrożone i odsączone)
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Wiśnie odsączamy dobrze (będą pryskać w czasie smażenia), posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem, odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
Żółtka mieszamy metalową rózgą z 2 łyżkami cukru, jogurtem na jasną, gładką masę. Wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite na sztywno białka, mieszając delikatnie. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na samym końcu wrzucamy wiśnie.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.