czwartek, 28 lutego 2013

Placuszki z kukurydzą



Po pierwszym zachwycie kuchnią Gordona Ramsaya, czas na pierwsze danie, prostą, kolorową i szybką propozycję na drugie śniadanie/obiad/kolację, a co najważniejsze niebywale smaczną!


  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 jajka
  • mleko (ew. woda)
  • puszka kukurydzy
  • pokrojona drobno czerwona papryczka chili
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Mąkę rozrobić z mlekiem (alergicy z wodą), jajkami, solą i pieprzem. Powinno powstać gładkie ciasto, gęstsze nieco niż na naleśniki. 
Dosypać odsączoną kukurydzę, posiekaną natkę i chili. Wymieszać. Na rozgrzany olej wykładać dużą łyżką placuszki, smażyć z obu stron na złoto.



niedziela, 24 lutego 2013

Paluszki z cukinią





Prosta przekąska, która od dłuższego czasu cieszy się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Ciasto francuskie i cukinie to mój żelazny zestaw w lodówce:)
  • opakowanie ciasta francuskiego, duży płat, który będzie można  pokroić w 6 kwadratów
  • 1 średnia cukinia
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • ulubione zioła, u mnie: tzw. przyprawa włoska, majeranek, pieprz, sól, cząber, kolendra
  • oliwa
Ciasto rozmrozić kilka godzin wcześniej.
Cukinie pokroić w półplasterki. Podsmażać na oliwie aż się zeszkli, dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Odstawić do ostygnięcia.
Na każdym kwadracie ciasta układać ostudzony farsz i zwijać roladkę.
Piec 20-25 minut.



sobota, 16 lutego 2013

Kotleciki ryżowe




  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • nasiona słonecznika
  • mielone siemie lniane
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • mielony imbir
  • czerwona słodka/ostra papryka
  • oliwa
Ryż gotujemy i studzimy. Ja miałam pod ręką Basmati ale dobrze sprawdzi się bardziej klejący ryż.
Marchew i pietruszkę gotujemy na półmiękko, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kotletów można też dodać podsmażoną cebulkę lub por.
Czosnek obieramy i miażdżymy.
W dużej misce mieszamy dokładnie ryż, marchew, pietruszkę, czosnek, przyprawy, słonecznik, jajka i siemie. Polewamy odrobiną oliwy. Formujemy kotlety, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


wtorek, 12 lutego 2013

Zupa krem selerowo-ziemniaczana




  • 2 litry bulionu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta curry
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • pestki dyni/słonecznika
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę lub plastry. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kumin, kolendrę, posiekany imbir i czosnek i podsmażamy chwilę aż zaczną pachnieć. Dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu kilka minut, mieszając, aż się zeszklą. W tym czasie podgrzewamy bulion z laurem, pieprzem i zielem angielskim. Dodajemy warzywa i gotujemy aż zmiękną. Zestawiamy z ognia, wyławiamy ziele i liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem.
Podajemy z prażonymi nasionami, ew. z grzankami.



poniedziałek, 4 lutego 2013

Pełnoziarniste naleśniki z sosem pomarańczowym


Pomarańczowy sos stosowany zwykle przy delikatnych naleśnikach Suzette oraz, trochę na przekór, naleśniki z mąki pełnoziarnistej.
Nie podaję dokładnych proporcji, sosu wystarcza na ok. 6-7 naleśników.
  • 400 ml mleka kokosowego
  • mąka pszenna pełnoziarnista (ew. mąka orkiszowa)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju do ciasta oraz olej do smażenia
  • szczypta soli
  • woda
  • sok i skórka otarta z 3 pomarańczy
  • cukier
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki masła
  • uprażone płatki migdałowe
Składniki na naleśniki miksujemy do połączenia, podlewamy wodą do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Smażymy naleśniki, można tylko z jednej strony. 
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy kilka łyżek cukru i czekamy aż skarmelizuje. Cukier się rozpuści, zbrązowieje, uważamy, by nie przypalić. Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy skórkę i 2 łyżki ekstraktu. Karmel może na początku stwardnieć, ale po kilku minutach roztopi się w soku. Po chwili dodajemy masło i mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje.
Naleśniki składamy w trójkąty i układamy na patelni z sosem. Podgrzewamy chwilę z obu stron. Podajemy z płatkami migdałowymi.