poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Domowy sos pomidorowy




  • 4-5 kg pomidorów (ja użyłam Lima, polecam do przetworów)
  • 3 główki czosnku
  • 3 papryczki chili
  • kilka garści świeżej bazylii
  • 2 duże łyżki soli
  • pieprz do smaku
Czosnek obieram i kroję w plasterki, można też zmiażdżyć. Siekam bazylię. Z papryczek usuwam nasiona i kroję w paseczki.
Pomidory nacinam na czubkach na krzyż i zalewam w dużej misce wrzątkiem. Po kilku minutach, gdy skórka zacznie pękać, obieram, kroję w kawałki i wrzucam do dużego garnka. Dodaję czosnek, papryczki, bazylię, sól i pieprz, mieszam dokładnie i wstawiam na gaz. Całość gotuję ok 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Masę miksuję blenderem, ale do końca, tak aby nie była zupełnie gładka. Gotuję jeszcze kilkanaście minut, a następnie przelewam do słoików. 
Słoiki pasteryzuję czyli gotuję w dużym garnku przez ok 15-20 minut.
Z podanych składników wyszło mi 8 słoików 0,5 l.








1 komentarz: