niedziela, 28 października 2012

Zdrowe ciasteczka owsiane z bakaliami



Moje ostatnie odkrycie z bloga Olga Smile (pod linkiem oryginał przepisu). Ciasteczka są fantastyczne! Pyszne, pięknie pachną, robi się je błyskawicznie, są zdrowe i idealne dla osób, które nie mogą spożywać białka krowiego, cukru, jajek lub pszennej mąki.
Proporcje bakalii podaję orientacyjne, różnie mi się sypało:) W oryginale w składzie są jeszcze suszone figi.

1 szklanka = 250 ml
  • 3 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/3-1/2 szklanki posiekanych daktyli
  • 1/3-1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 1/3-1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3-1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3-1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (ja korzystam też z orkiszowej)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (zapomniałam dodać;)
  • 2 łyżki przyprawy "Pięć smaków" (mielony anyż, pieprz biały, cynamon, goździki, kardamon)
Mleko podgrzewamy w rondelku, zalewamy płatki owsiane i odstawiamy na min. 30 minut.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę ręką; będzie klejąca i twardawa. Formujemy kulki, które spłaszczamy na blaszce. Ciasteczka piekłam 25-30 minut w temp. ok 180-200 st. C.





piątek, 26 października 2012

Pierogi z dynią


CIASTO:
  • 200 ml mąki orkiszowej
  • 400 ml mąki pszennej
  • ciepła woda
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • ok 70 dag dyni upieczonej i obranej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka fruktozy (ew. syrop z agawy)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Mieszamy w misce wszystkie składniki nadzienia, można je zmiksować blenderem żeby miało gładką konsystencję. Uprzedzam, że nadzienie nie jest zbyt słodkie więc należy próbować i ew. dosładzać.

Mąkę zagniatamy z wodą na elastyczne i gładkie ciasto. Nie podaję dokładnej ilości wody bo to zależy od mąki, ile jej wchłonie. U mnie było to ok 300-400 ml. 
Odkrajamy kawałek ciasta i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka, nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. 
Pozostałą część ciasta trzymamy pod przykryciem, żeby nie wyschło, dobrze jeśli jest to miska ogrzana np. nad parą wodną.

Pierogi wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. 
Można podawać polane miodem, syropem z agawy lub posypane cynamonem i brązowym cukrem.

poniedziałek, 22 października 2012

Babka z herbatą Lady Grey




Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z rodzaju ciast "utrzyj składniki, wylej do foremki i upiecz". Aromatyczna, puszysta i wilgotna.
Z dodatkiem mojej ukochanej herbaty (patrz: ciasteczka Earl Grey) a dokładnie jej wariacją Lady Grey wzbogaconą skórką pomarańczową i cytrynową.
Oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków. W związku z tym, że moje ciasto musiało być bez białka krowiego, zastąpiłam masło margaryną roślinną a mleko krowie kokosowym, poza tym zamiast cukru dałam fruktozę.
Użyłam małej keksówki gdyż podane proporcje wystarczają na niewielkie ciasto; jeśli ktoś chce skorzystać z dużej keksówki lub tortownicy powinien podwoić składniki.
  • 130 g miękkiej margaryny
  • 150 g fruktozy
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki zmielonej herbaty Lady Grey (ew. Earl Grey)
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
W misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek i herbatę.
Margarynę rozcieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Ja cały czas posługiwałam się metalową rózgą, ale można wspomóc się mikserem. Dodawać po jednym jajku i mieszać tylko do połączenia się składników.
Następnie wsypywać stopniowo mąkę i wlewać mleko na przemian cały czas mieszając. Na koniec dolać ekstrakt.
Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


sobota, 20 października 2012

Dżem z dyni


Ręka do góry, kto już zrobił? :)


  • ok 4 kg dyni 
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • korzeń imbiru
  • łyżka mielonych goździków
  • łyżka cynamonu
  • 3/4 kg cukru
Obieranie surowej dyni jest dość męczące, dlatego przekrojone i wydrążone dynie wstawiłam na ok 50-60 minut do piekarnika aby zmiękły. Po tym czasie bardzo łatwo można oddzielić skórę i wydrążyć miąższ, który wrzucamy do dużego garnka. Jeśli kawałki są zbyt duże, można pokroić w grubą kostkę.

Pomarańcze obieramy cieniutko ze skórki, którą kroimy w paseczki. Z owoców wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do dyni.

Imbir obieramy, kroimy w kostkę i mielimy w blenderze z 1/2 szklanki wody. Uzyskaną w ten sposób pulpę wlewamy do garnka. Oczywiście można również zetrzeć imbir na drobnej tarce lub pokroić w kosteczkę.

Całość zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, aż dynia się rozpadnie a masa zredukuje, będzie gęstsza i lśniąca. Nie podam dokładnie czasu gotowania dżemu, mi zajęło to 3 dni, w czasie których zagotowywałam go parę razy dziennie, podobnie jak w przypadku powideł śliwkowych.

Drugiego dnia dodajemy goździki, cynamon i cukier i gotujemy dalej. Dżem należy próbować i ew. dosładzać wg własnego smaku.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków, które pasteryzujemy.



środa, 17 października 2012

Ciasto bananowo-kokosowe


  • 250 ml mąki pszennej
  • 100 ml cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 banany
  • 60 ml wody
Banany miksujemy z wodą i wanilią. Stopniowo dosypujemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie rózgą.
Ciasto wylewamy na blaszkę, u mnie tortownica o średnicy 21 cm i pieczemy ok 40-50 min.

Źródło przepisu: "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert




poniedziałek, 15 października 2012

Dżem gruszkowy z czekoladą


  • 1 kg gruszek
  • 250 ml cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla razem z sokiem, cukrem i wanilią (jeśli używamy ekstraktu to dolewamy go na drugi dzień, tuż przed nałożeniem masy do słoików). Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż gruszki zmiękną. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia. Rondel wkładamy do lodówki na całą noc. 
Na drugi dzień gotujemy ponownie aż owoce się rozpadną.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Z podanych składników wyszły 3 słoiki 0,33 l.

na podstawie przepisu na dżem gruszkowo-waniliowo-czekoladowy z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.





sobota, 13 października 2012

Krem z korzennych ciasteczek Speculoos



Pomysł na ten krem wydaje się oryginalny, intrygujący lub nawet niedorzeczny. Zamiast zjeść ciastko, popić mlekiem i zagryźć czekoladą, rozdrabniamy wszystko na półpłynne smarowidło...
  • 350 g ciasteczek korzennych Speculoos (lub innych korzennych i kruchych ciasteczek)
  • 2 białe czekolady (200 g)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • 100 ml miodu
Ciasteczka wykładamy na blaszkę i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 150 st. C piekarnika.
Czekoladę łamiemy na kosteczki i wrzucamy do dużej miski.
Ciastka rozdrabniamy w blenderze na proszek i dodajemy do czekolady.
Mleko podgrzewamy w rondelku razem z miodem i cukrem. Wlewamy do ciastek i mieszamy całość rózgą. Jeśli masa jest zbyt ziarnista można ją zmiksować. 
Krem jest gęsty i ciągnący. Przekładamy go do słoiczków, zakręcamy; ja pasteryzowałam w gorącej wodzie 20 min.
Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki 0,3 l.

Źródło przepisu: "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert





czwartek, 11 października 2012

Korzenne ciasteczka z imbirem i miodem


  • 250 ml mąki pszennej
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 ml miodu
Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy masło i rozcieramy je palcami. Miód podgrzewamy w rondelku, dolewamy do ciasta i zagniatamy. Na talerzyku rozsypujemy trochę cukru. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, obtaczamy w cukrze i przekładamy na blaszkę spłaszczając widelcem.
Ciasteczka piekłam w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok 8-10 minut aż spód lekko się zrumienił a ciastka były jeszcze odrobinę miękkie.
Z podanej porcji wychodzi ok 32 ciasteczka.

Źródło przepisu: Sweet Art Sweet

wtorek, 9 października 2012

Sok imbirowy na zimę


  • korzeń imbiru, ok 150-200 g
  • sok z 2 cytryn
  • 1-2 gałązki świeżej mięty
  • 1 l wody
Imbir obieramy, kroimy w kosteczkę i miksujemy w blenderze ze szklanką wody(250 ml).
W rondelku zagotowujemy 0,75 l wody, kiedy zacznie wrzeć zestawiamy z ognia. Dodajemy pulpę imbirową, sok z cytryny i miętę. Odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie płyn przecedzamy i zlewamy do butelki. 
Sok jest bardzo aromatyczny, ostry w smaku, można pić rozcieńczony wodą.
W oryginalnym przepisie do gotującej wody dodaje się 80 g cukru, ja pominęłam; wolę dosładzać sok później miodem lub syropem z agawy.

na podstawie przepisu na sok imbirowy z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert. 

sobota, 6 października 2012

Muffiny imbirowe z gruszką



  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru + kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania muffinek
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 ml śmietany 12%
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 3 gruszki obrane i pokrojone w kosteczkę
Suche składniki mieszamy w dużej misce, w mniejszej składniki mokre, oprócz gruszek. 
Mokre przelewamy do suchych, mieszamy niezbyt dokładnie, na koniec dodajemy gruszki. Napełniamy masą foremki, posypując każdą muffinkę cukrem.
Pieczemy ok 25 min. w temperaturze ok. 180 st. C.
Z przepisu wychodzi 25 sztuk muffinek.

Źródło przepisu: Moje Wypieki


wtorek, 2 października 2012

Jesienne warzywa z makaronem



Propozycja smacznego, zdrowego, kolorowego dania z warzywami sezonowymi i makaronem, który można też pominąć i przygotować tylko sałatkę warzywną.

  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 pory
  • kawałek dyni
  • oliwa
  • rozmaryn
  • czerwona słodka papryka
  • czubryca zielona
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • gałązki majeranku
  • żytni makaron muszle
  • pestki słonecznika lub dyni
  • sok z cytryny
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wykładamy na blachę do pieczenia. Oliwę mieszamy z przyprawami i polewamy warzywa. Pieczemy ok 40-50 min., zależy jaki stopień miękkości chcemy uzyskać.
Upieczone warzywa kroimy w mniejsze plasterki i wykładamy na ugotowany makaron. Posypujemy słonecznikiem/dynią, możemy skropić oliwą/olejem lnianym i sokiem z cytryny.