- 2 kg cytryn
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Z kilograma cytryn wyciskamy sok i wlewamy do rondla dodając cukier i imbir. Gotujemy aż cukier się rozpuści a płyn nieco zgęstnieje tworząc syrop.
Pozostałe cytryny polewamy wrzątkiem, szorujemy a następnie kroimy w plastry. Wkładamy je do syropu i gotujemy ok 20 minut aż staną się miękkie i szkliste. Uważamy by płyn nie wykipiał, mieszamy od czasu do czasu delikatnie by plastry się nie rozpadły. Po tym czasie odcedzamy płyn na gęstym sicie (można wyłożyć gazą). Plastry cytryn układamy w słoiczkach i zalewamy syropem. Zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku ok 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cytryn w syropie wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 0,15 l.
Wykorzystujemy do herbaty, napojów, grzanego wina, ciast i deserów.
Inna wersja - pomarańczowa, postępujemy tak samo jak w przypadku cytryn. Ja wzbogaciłam jeszcze posiekanymi skórkami cytrynowymi.
Wykorzystujemy do herbaty, napojów, grzanego wina, ciast i deserów.
Inna wersja - pomarańczowa, postępujemy tak samo jak w przypadku cytryn. Ja wzbogaciłam jeszcze posiekanymi skórkami cytrynowymi.
UWAGA: Ze składników na syrop wyszło mi bardzo dużo płynu, cytryny były bardzo soczyste. Używałam małych słoiczków i po wypełnieniu ich plastrami cytryn i zalaniu syropem, zostało mi go jeszcze bardzo dużo. Wykorzystałam go jeszcze do zrobienia 2 słoików 0,5 l pomarańczy w syropie.
Proponuję więc użycie większych słoików np. 0,5 l lub zmniejszenie składników syropu o 1/2.
Na podstawie przepisu z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.
Proponuję więc użycie większych słoików np. 0,5 l lub zmniejszenie składników syropu o 1/2.
Na podstawie przepisu z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.