poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Cytryny w syropie


  • 2 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
Z kilograma cytryn wyciskamy sok i wlewamy do rondla dodając cukier i imbir. Gotujemy aż cukier się rozpuści a płyn nieco zgęstnieje tworząc syrop.
Pozostałe cytryny polewamy wrzątkiem, szorujemy a następnie kroimy w plastry. Wkładamy je do syropu i gotujemy ok 20 minut aż staną się miękkie i szkliste. Uważamy by płyn nie wykipiał, mieszamy od czasu do czasu delikatnie by plastry się nie rozpadły. Po tym czasie odcedzamy płyn na gęstym sicie (można wyłożyć gazą). Plastry cytryn układamy w słoiczkach i zalewamy syropem. Zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku ok 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cytryn w syropie wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 0,15 l.
Wykorzystujemy do herbaty, napojów, grzanego wina, ciast i deserów.

Inna wersja - pomarańczowa, postępujemy tak samo jak w przypadku cytryn. Ja wzbogaciłam jeszcze posiekanymi skórkami cytrynowymi.

UWAGA: Ze składników na syrop wyszło mi bardzo dużo płynu, cytryny były bardzo soczyste. Używałam małych słoiczków i po wypełnieniu ich plastrami cytryn i zalaniu syropem, zostało mi go jeszcze bardzo dużo. Wykorzystałam go jeszcze do zrobienia 2 słoików 0,5 l pomarańczy w syropie.
Proponuję więc użycie większych słoików np. 0,5 l lub zmniejszenie składników syropu o 1/2.

Na podstawie przepisu z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.





czwartek, 23 sierpnia 2012

Dżem z cukinii z galaretką agrestową




Z cukinii jadłam już prawie wszystko OPRÓCZ cukinii na słodko czyli ciasta lub dżemu:) Kiedy trafił do mnie ten przepis, już na drugi dzień zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i postanowiłam poeksperymentować. 
W sieci są podobne przepisy na dżem z dodatkiem galaretki pomarańczowej, ja dziś postawiłam na agrestową.
Dżem ma piękny kolor. W smaku jest hmm...ciekawy...słodki i kwaskowy, winny; ciężko mi porównać go z jakimś znanym smakiem. Był dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem.
Idealny do smarowania tostów lub jako dodatek do ciast, np. piaskowej babki cytrynowej:)
Oryginalny przepis pochodzi z bloga zjemto.blox.pl. Poniżej z niewielkimi zmianami ilościowymi.
  • 2 kg cukinii
  • 400 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
Cukinię myjemy, obieramy i jeśli jest duża pozbawiamy pestek. Następnie ścieramy na tarce lub szatkownicy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dolewamy sok cytrynowy, a po upływie całego czasu zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy całość na gładko. Jeszcze raz stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i w tym momencie wsypujemy stopniowo galaretki mieszając, np. metalową rózgą. Uwaga: jeśli dżem jest gęsty może pryskać gorącymi kroplami, należy uważać, by się nie poparzyć. Gotowy dżem wlewamy do słoików, jest lejący więc można użyć lejka, będzie wygodniej. 
Słoiki pasteryzujemy. Ja stosuję tradycyjną metodę gotowania słoików w garnku. Na dno dużego garnka kładę ściereczkę, ustawiam słoiki, wlewam wodę na wysokość 3/4 naczyń. Od momentu zagotowania wody trzymam na gazie 15-20 minut. 



niedziela, 19 sierpnia 2012

Pasta z bakłażana - Baba ghanoush




Pierwszy raz zobaczyłam taką pastę na blogu whiteplate.blogspot.com i to, co utkwiło mi w pamięci, to intrygująca nazwa oraz określenie "brzydkie, a dobre":)
Po dwóch latach przepis do mnie wraca, tym razem z książeczki "Kuchnia arabska. Tradycje. Smaki. Potrawy" wydawanej przez Rzeczpospolitą.
Pasta jest kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Stosowana zarówno do pieczywa jak i makaronu.
Recepturę można wzbogacić o świeżą kolendrę, natkę pietruszki albo jogurt naturalny, który ja pominęłam.
  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml pasty tahini (sezam + oliwa)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól do smaku
  • sok z 1/3 cytryny, ok 2 łyżki
Pastę tahini możemy przyrządzić szybko sami. Wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna sezamu. Zdejmujemy je gdy zaczną pachnieć i zezłocą się. Należy uważać by nie przypalić. Następnie miksujemy je na gładką masę z kilkoma łyżkami oliwy.

Bakłażany nakłuwamy widelcem i pieczemy na blaszce w nagrzanym piekarniku aż będą miękkie. Mi zajęło to ok 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie bakłażany przekrajamy na pół i łyżką oddzielamy miąższ od skóry i wrzucamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy, pastę sezamową i sok z cytryny. Wszystko miksujemy na gładką pastę. 
Zamiast miksować można również pokroić drobno miąższ i wymieszać z resztą składników.


czwartek, 16 sierpnia 2012

Kremowa galaretka z zielonej herbaty



  • 6 łyżek zielonej herbaty
  • 200 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 6-7 łyżek cukru 
  • 5 łyżeczek żelatyny namoczonych w odrobinie ciepłej wody
Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewamy w małym ogniu aż cukier się rozpuści. Nie należy płynu gotować.
Odstawiamy na 10 minut. 
Następnie płyn przecedzamy, proponuję wyłożyć sitko kilkoma warstwami gazy by uchronić go przed okruszkami z herbaty.
Ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy i wlewamy do szklaneczek/pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki.

Na podstawie przepisu z Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska - Spotkania biało-zielone" ze zmianami ilościowymi.



niedziela, 12 sierpnia 2012

Słoneczna tarta z łososiem



Przygotowana na podstawie przepisu z kuchnialidla, u mnie w zmienionych proporcjach i z dodatkiem żółtej papryki i kaparów.
Szybka, pyszna, kolorowa.
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g łososia
  • 2 pomidory
  • serek mozzarella (1 kulka)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, hartujemy z zimnej wodzie, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ser kroimy w plastry, paprykę w wąskie paseczki, a szczypiorek drobno.
Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy szczypiorek, sól i pieprz i gałkę.
Natłuszczoną formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kawałkami ciasta, które nam zostaną można wylepić te fragmenty, które nie przykryły dobrze brzegów formy. Nakłuwamy widelcem.
Układamy poszczególne składniki w formie wachlarza: ser, łososia, paprykę. Na wierzch wykładamy pomidory i posypujemy kaparami. Zalewamy masą jajeczną.
Tartę pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut. Wierzch powinien się zezłocić, a masa ściąć.



czwartek, 9 sierpnia 2012

Chutney jabłkowo-cebulowy




Pierwszy chutney jaki robiłam w życiu.
Łączy wszelkie możliwe smaki, jest słodki, kwaśny, winny, ostry jak sos chili. Fenomenalny.
Idealny do mięs pieczonych i wędlin, do dań obiadowych na ciepło jak i do kanapki posmarowanej masłem.
  • 4 duże jabłka
  • 2 gruszki
  • 700 g białej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ew. zastąpić mielonym)
  • 200 g rodzynek
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 500 g brązowego cukru trzcinowego
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. 
Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Czosnek obieramy i miażdżymy, świeży imbir ścieramy na tarce.
Cytryny kroimy w plastry.
Do dużego garnka wrzucamy jabłka, gruszki, cebulę, czosnek, imbir, rodzynki, cytryny i wlewamy ocet. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok 40 minut aż składniki zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie wsypujemy cukier i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok 40-50 minut. Owoce mogą puścić sok, który trzeba troszkę odparować; masa zgęstnieje, zredukuje się, będzie lśniąca i bardziej jednorodna.
Gorący chutney przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki 0,5 l i 2 słoiczki 0,25 l.

Na podstawie przepisu z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.





środa, 8 sierpnia 2012

Śmietanowiec




Śmietanowiec to deser w sam raz na ciepłe lato, kiedy jest za gorąco na używanie piekarnika. 
Na pewno wiele osób przygotowuje go w zmienionych proporcjach lub z użyciem innych składników, np. serka homogenizowanego, twarogu jako sernik na zimno.
Chłodna słodycz z owocami...polecam każdemu amatorowi galaretek i nie tylko:)
Oryginalny przepis pochodzi ze starego wydania Poradnika Domowego, ale nie jestem w stanie przytoczyć ani daty ani numeru wydania.
  • 4 opakowania różnych galaretek
  • 5 dag żelatyny 
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru (można pominąć)
  • dowolne owoce, np.: brzoskwinie świeże lub z puszki, truskawki, jagody, maliny, banany, ananasy z puszki.

Trzy galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, by stężały. 
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Mleko podgrzać, dodać żelatynę, cukier i wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Do zimnego mleka wlać śmietanę, wymieszać. Przyznam, że kilka razy zapomniałam o dodaniu cukru i moim zdaniem deser wcale na tym nie stracił. Polecam wypróbować każdą wersję i dostosować do swojego smaku.
W tym czasie należy pokroić stężałe galaretki w kostkę i wrzucić do miski oraz przygotować czwartą galaretkę czyli rozpuścić we wrzątku i ostudzić.
Pokrojone galaretki zalewamy mlecznym płynem, mieszamy i wylewamy do dużej szklanej misy lub tortownicy wyłożonej szczelnie folią spożywczą. Działamy szybko gdyż masa od tego momentu będzie szybko tężeć. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy ostatnią galaretką. 
Całość przykrywamy folią lub dużym talerzem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
 

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Buraczki na rukoli






W tak upalne dni nie zawsze chce się gotować. 
Najwygodniej poukładać na talerzu kolory, polać czymś wyrazistym, posypać orzechami lub ziarnami dyni, słonecznika, podprażonym sezamem.
Piję wodę z lodem i zagryzam buraczkami w lekkim dressingu z miodu i soku z limonki.
Żyj kolorowo...

  • 1 ugotowany młody buraczek
  • garść listków rukoli
  • kilka plastrów sera typu brie, fety lub mozarelli
  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
Buraczka kroimy w plastry.
Na talerzu układamy rukolę a na niej plastry buraczka i sera.
W miseczce mieszamy oliwę z miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i posypujemy orzechami.



sobota, 4 sierpnia 2012

Kawa na zimno Czarna Mamba



  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 gałka lodów czekoladowych
  • bita śmietana
Wodą zalewamy kawę i mieszamy do rozpuszczenia, schładzamy.
Do blendera wlewamy kawę, dodajemy lody i kakao. Miksujemy dokładnie całość i schładzamy kilka minut w lodówce.
Do szklanki lub kieliszka wlewamy kawę a na wierzch kładziemy kleks bitej śmietany.

piątek, 3 sierpnia 2012

Pesto z rukoli i orzechów pistacjowych



  • 150 g rukoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść orzechów pistacjowych
  • oliwa
  • sól
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Oliwę dolewamy stopniowo, by uzyskać pożądaną konsystencję.